DURAĞAN

Coğrafya

Durağan İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan yollar üzerinde bulunması, Kastamonu-Samsun bağlantısını sağlaması ve Gökırmak vadisinde verimli topraklara sahip olması itibariyle önemli bir coğrafi konuma sahiptir. İlçenin 70 köyü bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 1034 km2’dir. Arazinin %80’i dağlıktır. Bölgede Kuzey Anadolu sıradağları ararsında yer alan İsfendiyar ve Doğu Ilgaz Dağlarının uzantıları bulunmaktadır. En yüksek yer 1451 m ile Dedemin Tepesi (Dütmen) denilen yerdir. Çok güzel yaylalara ve verimli ovalara sahip olan ilçenin en önemli akarsuları Kızılırmak ve bu ırmağın kolu olan Gökırmak’tır. Bu ırmaklar ilçeye hayat vermekte, güzellik katmaktadır.

 

İlçenin can damarı Gökırmak, İlçe sınırları içerisinde Kızılırmak ile birleşir. Birleşme yeri bugün ilçeye ayrı bir güzellik sağlayan ve sağladığı balıkçılık ile canlılık katan Altınkaya Baraj Gölü sahası içerisinde kalmıştır. İlçenin tabi gölleri yoktur. Baraj gölleri ve göletleri vardır. Bafra İlçesi sınırları içerisinde ana gövdesi bulunan Altınkaya barajı yoğun yağış olan yıllarda İlçe merkezi sınırına kadar suni bir göl oluşturmaktadır. Ayrıca DSİ tarafından sulama amacıyla yapılan Yassıalan ve Karacaören sulama göletleri bulunmaktadır.

 

İlçe Merkezi ve yakın çevresi genel olarak yeşillikler ile kaplıdır. Ormanlık bölgelerde çam ağacı birinci sırayı alır. İlçe Karadeniz kıyılarında hüküm süren Karadeniz iklimi ile iç kısımlarda hüküm süren karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hakimiyeti altındadır. Yazları fazla yağış olmaz, nispeten kurak geçer, kışları ise ilçe merkezi çok soğuk değildir. İlçe merkezinde rakım 220 metredir.